torstai 6. marraskuuta 2014

HAPANJUURELLA LEIVOTTU SUOSIKKINI: PORKKANALEIPÄ


Kun teen leipää hapanjuurella, reseptin pohja on aina pitkälti sama. Vaihtelen esitaikinassa käytettävää juurta (vaihtoehtoina ruis- tai vehnäjuuri), taikinaan käytettäviä jauhoja sekä niin sanottuja taikinan höystöjä, joiden kohdalla tulee ottaa huomioon käytettävän höystön mehupitoisuus suhteessa muihin ainesosiin. Kaiken kruunaa leivän päällinen, jonka voi jättää joko simppeliksi tai koristella vaikkapa erilaisilla siemenillä. 

Oma ehdoton suosikkini on leipä, jonka taikinaan on raastettu reippaasti kotimaista luomuporkkanaa. Porkkana lisää leivän pehmeyttä mehupitoisuutensa vuoksi, puhumattakaan sen tuomasta mahtavasta mausta. Pisteenä iin päällä toimivat pintaan painellut seesamin- ja pellavansiemenet, jotka maistuvat paahtuessaan hieman popcornilta.

Huomaa: Ennen kuin tartut tuumasta toimeen, tutustu huolella hapanjuuritaikinan valmistus ja käsittely -osioon. Käyn kyseisessä tekstissä tarkasti läpi kaikki ne vaiheet, jotka kuuluvat vaalean hapanjuurileivän valmistukseen. Ilman osioon tutustumista reseptiä on hankala toteuttaa.


HAPANJUURELLA LEIVOTTU PORKKANALEIPÄ 
(Ohjeella tulee kaksi leipää)

Esitaikina:

100 g jääkaappikylmää vehnähapanjuurta
200 g vettä
150 g täysjyvävehnäjauhoja (luomu)
50 g ruisjauhoja (luomu)

Hapanjuuritaikina:

esitaikina
 +
450 g vettä
400 g spelttijauhoja (luomu)
100 g täysjyvävehnäjauhoja (luomu)
250 g puolikarkeita vehnäjauhoja (luomu)
kolme kourallista porkkanaraastetta (luomu)
20 g merisuolaa


1. Sekoita esitaikinan ainekset tasaiseksi seokseksi. Jos esitaikina tuntuu kuivalta, lisää vettä niin, että saat aikaiseksi puuromaisen seoksen. Peitä kulho kelmulla ja jätä se huoneenlämpöön tai hieman lämpimämpään käymään noin 6-8 tunniksi (talviaikaan voi mennä kauemminkin).

2. Kun esitaikina on aktiivinen, voit aloittaa taikinan teon. Lisää yleiskoneen kulhoon kaikki hapanjuuritaikinan ainekset lukuun ottamatta merisuolaa. Aloita taikinan sekoitus hitaalla nopeudella. Koska porkkanoiden mehupitoisuus vaihtelee, kannattaa seurata aluksi taikinan koostumusta. Mikäli taikina näyttää kuivalta, lisää hieman vettä.

3. Noin 5 minuutin hitaan vaivauksen jälkeen voit säätää yleiskoneen keskinopeudelle. Vaivaa taikinaa noin 3 minuuttia. Lisää merisuola ja jatka vaivausta vielä pari minuuttia, kunnes taikina näyttää kiinteältä ja irtoaa kulhon reunoista. Taikinan kuuluu olla tahmeahkoa. Tee taikinalle sitkotesti.

4. Jos sitko on kunnossa, nosta taikina öljyttyyn ja suljettuun laatikkoon lepäämään 20 minuutiksi.

5. Tee taikinan taittelut.

6. Nosta taikinalaatikko jääkaappiin ja anna sen kohota siellä vähintään 16 tuntia. (Itse pidän taikinoita jääkaapissa aina vuorokauden.)

7. Kun kohoamisaika on ohi, aseta paistinkivi ritilälle (mikäli käytät sellaista) ja lämmitä uuni 275 asteeseen. Punnitse taikina sitten kahtia kahdeksi eri leiväksi ja rullaa ne varovasti muotoonsa (älä siis riivaa, painele tai hakkaa taikinaa). Jos käytät uunipeltiä, nosta leivät tässä vaiheessa sen päälle. 

8. Jauhota leipien pinta jauhosihdin avulla tai suihkuta niiden päälle vettä ja painele siemeniä pintaan. Tee leipien viillot leipurinterän avulla vasta hieman ennen leipien uuniin laittoa.

9. Nosta leivät uuniin. Heitä uunin alatasolle pari jääpalaa ja alenna uunin lämpö välittömästi 250 asteeseen. 15 minuutin paiston jälkeen laske lämpö 200 asteeseen. Anna leipien paistua vielä noin 45 minuuttia. Tarkista sisälämpötila mittarilla (sisälämpö n. 97-98 astetta).

10. Jäähdytä leivät ilmavasti ritilän päällä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.