Kovin erikoisia välineitä ei hapanjuurileivontaan tarvitse. Kokenut leipuri tietää ilman puntariakin tarpeeksi hyvin taikinan painon, kohottaa taikinansa missä tahansa kaapista löytyvästä astiassa ja sekoittelee seoksensa lusikalla. Itse olen kuitenkin kokenut tietyn välineistön ergonomiseksi vaihtoehdoksi, kun ajattelee leivontaharrastukseni säännöllisyyttä. Lisäksi lopputuloksen ulkonäkö on minulle tärkeä, eli fokukseni ei pyöri pelkästään maun ympärillä, vaan myös esteettisyydessä. Senkin takia kannattaa käyttää tiettyjä apuvälineitä.
Esittelen tässä tekstissä osan hapanjuurileivonnassa käyttämistäni välineistä ja täydennän listaa aina, kun löydän uusia käteviä apureita. Nämä tarvikkeet ovat oivana apuna muunlaisessakin leivonnassa, mutta koska blogini aihealue on hapanjuurileivonta, kirjoitan sen mukaisesta näkökulmasta.
1) VAAKA
Vaa'an tarkkuus on tärkeää. Ei kannata hankkia halpaa rakkinetta, jonka lukuihin ei voi luottaa, jonka patterit eivät kestä ja joka irtisanoo sopimuksensa muutaman käyttökerran jälkeen. Huomattava edullisuus on lähes aina tae huonosta vaakahankinnasta.
Ainoastaan ainesosien punnitseminen takaa sen, että leivällä tai muulla tuotoksella on edes teoreettinen mahdollisuus onnistua (hapanjuurileivonnassa asiaan vaikuttaa toki monet muutkin asiat, mutta tarkoilla ainesosien määrillä on hyvä aloittaa). Epätarkat desimitat voi välittömästi heittää romukoppaan.
Vaa'alla punnitaan myös taikinapalat eli tulevat leivät, mikäli on tehnyt isomman taikinan kerralla.
2) TAIKINARAAPPA
Raappa toimii tärkeänä apuna hapanjuuritaikinan taittelussa, jottei tarttuvaa taikinaa tarvitsisi repiä irti pöydästä ja sormista. Lisäksi raapalla saa näppärästi rapsutettua kuivuneet taikinat pöytätasoista sekä taikinakoneen kulhosta.
3) LÄMPÖMITTARI
Lämpömittari kertoo helposti ja nopeasti leivän kypsyydestä tai kypsymättömyydestä, jolloin leivän pohjan kopsuttelu tai kuoren värin tarkkailun kypsyyden tarkistamiseksi voi unohtaa. Lämpömittarilla voi mitata myös esitaikinaan tulevien ainesosien lämpötilat (jos haluaa lähteä hifistelemään - itse en sitä harrasta.)
4) VISPILÄ
Käytän tällaista vispilää esitaikinan sekoittamiseen. Tämä ei ole missään nimessä ehdoton tai edes suositeltava hankinta, mutta omasta mielestäni vispilällä sekoittaa esitaikinan ja muutkin seokset tasaisemmin nopeammassa ajassa. Kirjoitinko äsken, etten harrasta hifistelyä? Hmm...
5) KOHOTUSKORIT
Jauhotetun kohotuskorin tarkoituksena on antaa taikinalle tukeva nousualusta, jossa se pysyy muodossaan. Kaupan päälle leipä saa kauniin kuvioinnin.
Kohotuskoreja tehdään erilaisista materiaaleista, mutta mielestäni paras on kuvan etualalla näkyvä korilaatu (cane). Taustalla näkyvät puukuitukorit (wood-fibre) eivät anna yhtä kaunista pintaa. Lisäksi puukuitukori kuivattaa leivän pinnan ikävällä tavalla.
6) HARJA
Harja on erinomainen väline kohotuskorien puhdistamiseen, pöytätasojen pyyhkimiseen sekä paistokiven siistimiseen. En enää voisi työskennellä ilman tätä.

7) MUOVILAATIKOT TAIKINAN KOHOTTAMISEEN
Kohotuksessa käyttämäni muovilaatikot ovat alunperin irtokarkkilaatikoita, jotka olen saanut videovuokraamosta ilmaiseksi. Laatikoilta tärkeitä vaadittavia ominaisuuksia ovat niiden soveltuvuus elintarvikekäyttöön sekä läpinäkyvyys, jotta taikinan kehittymistä voi seurata. Lisäksi laatikoiden on hyvä mahtua sujuvasti jääkaappiin.

8) JAUHOSIHTI
Kun teen jauhoisella pinnalla varustetun leivän, käytän ehdottomasti jauhosihtiä. Tällöin leivän pinnalle tuleva jauhokerros on hieno ja siisti.
9) LAME ELI LEIPURINTERÄ
Lame on ehdoton hankinta, mikäli haluaa panostaa leivän ulkonäköön. Leipien viiltelyyn ei käy mikä tahansa veitsi tai lärpäketerä - tai käy, mikäli terän juuttuminen taikinaan ei haittaa ja säpäkän viiltojäljen aikaansaanti ei kuulu suunnitelmiin.
Oma leipurinteräni on puuvartinen ja laadukas, ja siihen voi vaihtaa terän aina tarpeen vaatiessa. Vanhan terän voi laittaa metallikierrätykseen. Terinä käytetään partateriä.
Täytän pullon vedellä ja käytän suihketta kiinnikkeenä silloin, kun peitän leivän pinnan siemenseoksella. Siemenet pysyvät pinnalla ainoastaan veden avulla.
Lisäksi vesi antaa leivälle rapean pinnan. Saman efektin aikaansaa uunin pohjalle heitetyt jääpalat.
11) PAISTOKIVI
Leivät voi paistaa uunipellillä, mutta tutustuttuani paistokiven (joskus myös pizzakiven nimellä) käyttöön, en mielelläni paista leipiäni enää muilla alustoilla. Leivän kuoresta ja pohjasta tulee paistokiven avulla ihan omaa luokkaansa.
Suostutko kertomaan mistä hankit tuon komean puuvartisen lame de boulanger'n?
VastaaPoistaHei Heikki,
Poistailman muuta. Lame on hankittu Weekend Bakerystä, joka sijaitsee Hollannissa.