lauantai 8. marraskuuta 2014

HAPANJUURELLA LEIVOTTU: TÄYDELLINEN NÄKKILEIPÄ


Kuten muukin hapanjuurileivonta, myös näkkäreiden teko vaatii aikaa, vaikka paistoaika onkin lyhyenlainen. Eniten aikaa tuhraantuu näkkärilevyjen ohueksi kaulimiseen sekä paistotuloksen valvomiseen, sillä näkkäreitä ei sovi jättää paistumaan oman onnensa nojaan kovin pitkäksi aikaa niiden kärähtämisalttiuden takia. Tämä kaikki on kuitenkin vaivan arvoista, sillä väitän näiden näkkileipien olevan täydellisyyttä hipovia. Nämä näkkärit, joita on sanottu paremmiksi kuin yhdetkään sipsit, eivät ole koskaan joutuneet makaamaan syömättömänä kovin pitkään ja onpahan näitä suorastaan minulta kinuttukin. "Milloin saadaan taas näkkäreitä, milloin?"

Näkkileipien pintaan voi ripotella haluamiaan höystöjä, esimerkiksi pellavan-, seesamin-, fenkolin- tai unikonsiemeniä, kitupellavaa (camelina sativa), merisuolalastuja, kuminaa tai anista. Oma suosikkini on seesaminsiemenillä ja kevyesti merisuolalla kuorrutettu näkkileipä, jonka päälle sipaisen aitoa voita - jestas, mikä elämys. 

Vielä yksi varoituksen sana. Kauppojen näkkärit eivät maistu näiden jälkeen enää miltään, jos ovat koskaan maistuneetkaan.


Martin Johanssonin Juurevaa leipää -kirja on toiminut hapanjuurileivonnan "raamattunani" ja onkin kyseisen kirjan peruja, että lähdin ylipäänsä näitä näkkäreitä valmistamaan. Kiitos siis tälle Ruotsin hapanjuurileivonnan ylpeydelle, Martinille.


HAPANJUURELLA LEIVOTTU NÄKKILEIPÄ
Ohjeella tulee noin 4 pellillistä

100 g jääkaappikylmää ruishapanjuurta
200 g vettä
250 g ruisjauhoja (luomu)
175 g vehnäjauhoja (luomu)
6 g merisuolaa

1. Sekoita kaikki edellä mainitut ainekset keskenään ja vaivaa joustavaksi taikinaksi käsin. Peitä kulho kelmulla ja anna sen seistä yön yli huoneenlämmössä. Kun taikina on kaksinkertaistunut ja ilmava, se on kohonnut riittävästi.

2. Varaa tarpeeksi pöytätilaa, peltejä, taikinaraappa, kaulin, näkkileipäkaulin tai haarukka, veitsi tai taikinapyörä sekä vesisuihkepullo. Ota lisäksi esille näkkileivän pintaan siroteltavat mausteet.

3. Laita pelti uunin keskitasolle ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se neljään osaan. Vaivaa yhtä palaa ja muotoile siitä pallo. Kaulitse taikina pellin kokoiseksi levyksi. Käytä paljon ruisjauhoja, sillä taikina tarttuu helposti käsiin sekä pöytätasoon. Jos taikina tarttuu kiinni, käytä apuna taikinaraappaa. Nosta taikina leivinpaperille ja kaulitse vielä, kunnes taikina täyttää leivinpaperin lähes kokonaan. Muista jättää levy ohueksi, sillä vain niin saat rapsakoita näkkäreitä. 

4. Suihkuta näkkileipälevyn pintaan hieman vettä ja ripottele pintaan mausteet. Tee taikinan pintaan reikiä haarukalla tai kaulitse se näkkileipäkaulimella. Leikkaa levy haluamiisi palasiin taikinapyörällä.

5. Liu'uta leivinpaperi kuumalle pellille. Paista noin 10 minuuttia. Valvo paistumista koko ajan. Näkkileivät voivat kypsyä epätasaisesti, joten ota välillä kypsyneitä pois uunista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.