Ei ole epäilystäkään siitä, ettenkö tekisi jatkossakin pitsani aina hapanjuuripohjaan. Pohjasta tuli rapea, maistuva ja kaunis - ihan toista kuin leivinhiivalla tehtävät pohjat, jotka tuntuvat turpoavan uunissa aina ihan liikaa ja jotka eivät maistu miltään. Kuten muukin hapanjuurileivonta, myös pitsapohjan valmistaminen ottaa aikansa, mutta ei niin kauan kuin hapanjuureen leivotut leivät, joita pitää vaivata kohtalaisen pitkään ja taitella useampaan otteeseen. Taikinan pyörittely käy nopeasti, mutta taikinan kehittyminen ei niinkään. Olemme jälleen laadukkaan slow foodin äärellä.

Parhaimman rapeuden pitsapohjaan saa, kun sen paistaa kiven päällä korkeassa lämpötilassa. Jos et kuitenkaan omista leivinkiveä, voi pitsan paistaa myös pellillä.
Huom! Ohjeeseen käytetään aktiivista vehnähapanjuurta. Siispä ruoki juuresi hyvissä ajoin ennen pitsapohjan leipomista.
TÄYTTEINÄ PUNAJUURI, MOZZARELLA, VALKOSIPULI, TOMAATTI JA BASILIKA
HAPANJUURELLA LEIVOTTU PITSAPOHJA
Ohjeella tulee kolme pyöreää pitsaa
100 g aktiivista vehnähapanjuurta
30 g oliiviöljyä
260 g vettä
400 g erikoisvehnäjauhoja (luomu)
100 g durumvehnäjauhoja (luomu)
10 g merisuolaa
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi yleiskoneella. Vaivaa, kunnes taikinapallo on kiinteä, älä yhtään enempää - tähän menee vain pari minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja kääri jokainen pallo omaan kelmuunsa. Laita pallot laatikkoon tai sellaisinaan jääkaappiin kohoamaan n. 16 tunnin ajaksi.
Kun 16 h on kulunut, jauhota pöytätaso, litistä pitsapalloja hieman ja aloita kaulitseminen ohuiksi ja isoiksi pizzalevyiksi. Pidä huoli, että pöytätasolla on jatkuvasti tarpeeksi jauhoa, ettei pohja ota kiinni tasoon. Täytä haluamillasi täytteillä, paista 275-asteisessa uunissa (kivellä tai pellillä) noin 15-20 minuuttia, kunnes pitsapohjan reunat ovat kullanruskeat. Seuraa paistoa, ettei pitsa kärähdä!
>> Hapanjuuren ystävät Facebookissa, klik! <<
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.